hrana elefantilor de biblioArta culinară

Află și tu cum se hrănesc elefanții de bibliotecă: carrot cake

De curând sora mea, o pasionată de bucătăria orientală, a făcut o mare greșeală: mi-a adus o „mostră” din prăjitura ei cu morcovi. O prăjitură pe care am hotărât să o fac și eu, am încercat să găsesc pe net rețeta folosită de ea, fără noroc, asta pentru că este presărată cu tot felul de idei de-ale ei, care mai de care mai sclipitoare. Sunt „afonă” când vine vorba despre folosirea condimentelor și mirodeniilor utilizate în bucătăriile indiene și pakistaneze. Motiv pentru care am ales să „inventez” la rândul meu o altă variantă de carrot cake.

Ingrediente: 3-4 morcovi (depinde de mărimea lor, pot fi chiar doi ceva mai mari), 250 g făină, 50 g zahăr brun, 100 g zahăr alb, 130 ml ulei, 3 ouă 100 ml kefir, 1 pliculeț praf de copt, un piculeț de sare, apoi urmează deliciul: 100 gr de nucă și fructe uscate cam cât poftim, să nu depășească cantitatea care ar încăpea într-o cană de 250 ml, eu am folosit curmale și smochine pe care le-am tocat cu ajutorul unui robot de bucătărie împreună cu nuca. Pentru mai multă aromă am folosit coajă de portocală și lămâie rase și un ghimbir proaspăt tocat împreună cu nuca și fructele.

morcovii în firicele subțiri
nuca, fructele confiate și ghimbirul întregi

Cum procedăm:

Crema: 250 g de mascarpone (eu am folosit mascarpone dar se poate folosi și cremă de brânză), 120 g unt moale, 200 ml de smântână pentru frișcă, coajă de portocală (cam de la o jumătate de portocală medie), o esență de lămâie (o fiolă mică) și 100 g de zahăr pudră.

Pentru început facem crema, până nu se încălzește în bucătărie, altfel nu se leagă bine frișca. Amestecăm untul cu brânza mascarpone sau cu crema de brânză, până ajung la o consistență pufoasă. Adăugăm coaja de portocală și zahărul pudră (în trepte să nu ne albim), apoi adăugăm smântâna pentru frișcă până ce se integrează complet iar compoziția noastră este fermă (dar pufoasă și cu un ușor luciu);

Amestecăm: uleiul, kefirul, ouăle, zahărul (ambele tipuri), nuca, fructele cu un tel sau de preferat cu mixerul până este totul bine omogenizat;

Amestecăm: făina, praful de copt, sarea și morcovii, aici ne punem mâinile la treabă, trebuie să ne asigurăm că morcovul ras este bine încorporat în făină. Amestecăm cele două compoziții, turnăm compoziția uscată în cea umedă și amestecăm puțin cu telul apoi mixăm timp de aproximativ 3-5 minute.

Turnăm compoziția într-o tavă care are pe fund folie de copt și pe margini este unsă cu ulei. Se dă la cuptorul preîncins (îl aprindem după ce am terminat crema și am pus-o la frigider) pentru 35 de minute. După ce se coace blatul se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune crema deasupra, putem secționa blatul în două părți egale și putem pune și la mijloc. Deasupra, peste cremă, se pot pune câteva nuci tăiate grosier.

proaspăt scoasă din cuptor

Categorii:Arta culinară