Cronica păsării-arc - roman structurat după rațiunea teatrului NOArtă

Teatrul japonez. Teatrul Nō, oază de spiritualitate, simbolism și ritual

Teatrul japonez este o formă de teatru plină de simboluri și de semnificații profunde cu multe detalii specifice ritualului budist. Marea valoare a acestuia rezidă în faptul că și-a păstrat foarte mult din semnificațiile sale originare și esențiale. Arta teatrală este văzută ca un canal de comunicare cu epoca strămoșilor. Actorul teatrului Nō este un sacerdot, în modul în care interpretează există o profundă semnificație religioasă.

Forma de teatru Nō a fost inspirată de o formă de artă performativă care a fost preluată din China în secolul al VIII-lea. Denumit sangaku în japoneză, se aseamănă cu un circ modern, cu acrobații, scenete comice și dans. Din această formă de artă s-au dezvoltat piese scurte de comedie numite sarugaku și ceremonii muzicale numite dengaku, ambele îmbinând mișcarea și ritmul cu spectacole dramatice.

Nō este o formă de teatru înalt dezvoltat din tradițiile populare ale Japoniei apărute în primii ani ai Perioadei Muromachi (1333-1573). Cel mai responsabil pentru dezvoltarea sa a fost un bărbat pe nume Kan’ami. El a fost primul care a transformat tradițiile populare într-o practică serioasă, bogată, pe care clasele superioare puteau să o aprecieze ca artă frumoasă. Este serioasă și intensă, astfel încât o formă de teatru scurtă și comică este folosită între acte ca o intermediere, se numește kogen. Spectacol al lui Nō și kyogen se numește nogaku.

Teatrul japonez. Teatrul Nō oază de spiritualitate, simbolism și ritual
Sursa: pinterest.com

Toți actorii sunt bărbați. Aceștia urmând o tradiție care a caracterizat până în epoca elisabetană și teatrul occidental. Toate cele cinci școli Nō își pregătesc proprii actori principali  care au denumirea de shite. Aceștia au și companioni, care se numesc tsure, dar mai există și actorul copil, care se numește kokata. Aceștia mai sunt acompaniați de cor și asistenți de scenă. Fiecare tip de actorie este predat într-o școală anume.

Fiul lui Kan’ami (și actorul Nō) Zeami, care a continuat tradiția și a început cu adevărat să obțină patronajul guvernului și recunoașterea Nō Theatre. Zeami a avut relații de prietenie foarte strânse cu shogunii sau cu conducătorii militari ai epocii, până când, în cele din urmă, un conducător căruia nu-i plăcea teatrul Nō l-a alungat pe Zeami din insula principală.

Structura spectacolelor teatrului Nō

De asemenea există cinci tipuri de piese ale teatrului Nō. Primul tip însumează piesele no cu zei, în care personajul shite interpretează un zeu. Dar acesta poate să pară pentru început un simplu om. Care ne va prezenta povestea spațiului prezent pe scenă. Un alt tip de piesă de teatru este reprezentat de piesele despre lupte. Aici shite este o stafie a unui războinic care prezintă ultimele momente din viață. Această etapă fiind necesară pentru a putea trece în lumea de dincolo. Poate cea mai interesantă categorie este cea unde se prezintă un shite sub formă de femeie. Acest tip de spectacol este unul dintre cele mai fascinante forme de teatru. Iar a patra categorie cuprinde piese de teatru cu demoni. Ultima prezintă toate celelalte piese ce nu se pot încadra în primele patru categorii.

Sursa: japanobiects

Măștile și costumele specifice teatrului Nō

Măștile sunt destinate exclusiv actorului principal și celui secundar. De asemenea tot ei sunt și cei care deschid evantaiul. Această parte este foarte importantă, deoarece amploarea deschiderii evantaiului semnifică diferite obiecte, de la sabie, lampă, semilună și lista mai poate continua. Când se pune evantaiul în fața corului, sau cei din cor îl iau în mână, trebuie să marcheze începutul unei invocații.

În teatrul Nō, toate costumele au semnificații profunde și sunt tradiționale. Actorii se îmbracă în kimono-uri. Pentru shite, vor fi foarte elaborate și sunt extrem de somptuoase și impresionante. Dat fiind că interpretează rolul unui zeu. Acesta va trebui să iasă în evidență. Fiind un semn al faptului că este cel mai important personaj de pe scenă. Costumele celorlalți actori sunt foarte bine alcătuite, colorate și brodate. Cu singura diferență că nu beneficiază de aceeași somptuozitate, ele nu trebuie să fie la fel de impresionante precum cele ale lui shite.

Teatrul japonez: oază de spiritualitate, simbolism și ritual
Sursa: Wikipedia

Actorii care cântă la instrumente și corul poartă costume de culoare neagră. Acestea fiind împodobite doar cu blazonul familiei. Diferit față de teatrul european este și faptul că cei care au atribuții de aranjare a a decorului sau a diferite alte responsabilități, apar în no oricând. Chiar și în timpul spectacolelor de teatru. Aceștia poartă costume în întregime de culoare neagră. Sunt situații când pot rămâne chiar și pe scenă pe tot timpul spectacolului de teatru. 

Categorii:Artă, Teatru

Etichetat ca:,